Quilòmetres de tubs de vapor sota els carrers de Nova York

new york

Vapor sota els carrers de Nova York

Ni més ni menys que 105 milles uns, 170 quilòmetres, d’entramat de canonades i canalitzacions, s’amaguen sota els carrers de Nova York. El seu objectiu és distribuir vapor d’aigua per tota la ciutat i és, amb diferència, la xarxa de distribució de vapor més gran del món.

L’empresa Consolidated Edison Inc, companyia de subministraments d’electricitat, gas i vapor, és l’encarregada de proveir d’energia provinent d’aquest vapor a les llars i als comerços, a restaurants, hospitals i altres 100.000 grans negocis i edificis residencials de Nova York . La canalització no només serveix per a la calefacció o l’aigua corrent, sinó que també s’utilitza la pressió del vapor per fer que funcionin enormes màquines d’aire condicionat o per a la neteja i desinfecció d’edificis.

La Universitat de Nova York, sense anar més lluny, utilitza el vapor per generar l’electricitat i controlar els edificis del campus. Això redueix els costos, alhora que afavoreix el medi ambient. És una tecnologia especialment interessant perquè elimina xemeneies, millora l’eficiència de l’ús de combustibles i, per tant redueix l’emissió de contaminants com el diòxid de carboni. Edificis com la Caserna General de les Nacions Unides, l’Empire State Building, o el Museu Metropolità d’Art (MET) també utilitzen el sistema de vapor.

Aquest sistema de vapor, que va ser desenvolupat per primera vegada en 1880 ha canviat, en molt, el perfil de Manhattan que veuríem avui en dia de no haver existit. en aquest vídeo es poden veure imatges de l’extraordinària infraestructura que l’ha fet possible. La pel · lícula recorre la planta de cogeneració del carrer 14 de l’est Consolidated Edison, on es produeix el 55 per cent de vapor d’aigua de la ciutat i mostra com s’incorpora el vapor a la planificació urbana moderna.

I per què surt fum de les clavegueres dels carrers de Nova York?

L’aigua s’escalfa a 538 ° C per convertir-la en vapor. Algunes vegades, l’aigua que entra en contacte amb les canonades calentes forma núvols de vapor que emanen dels pous a les avingudes de Manhattan, creant aquestes imatges de clavegueres fumejants que tots hem vist a les pel·lícules. A diferència d’altres ciutats com Chicago, on només passa a l’hivern a causa de la diferència de temperatura entre l’interior del clavegueram i l’exterior, a Nova York es poden veure clavegueres fumejants durant tot l’any.

És clar que, si s’origina alguna esquerda a les canonades, també hi pot haver fuites. En aquestes ocasions, el doll de vapor és bastant espectacular. Per protegir els transeünts, es col·loquen unes curioses xemeneies amb línies taronges i blanques que solen provocar molta curiositat entre els turistes. Doncs bé, ara que ja sabem a què es deuen, estem a un pas més de poder passejar per la ciutat com a autèntics novaiorquesos. 😉

French, Spanish

No comments yet.

Leave a Reply

*