Nova York sostenible: un projecte per a exportar al món

New York Sustainable

Llegint un article al huffingtonpost.com em trobo amb unes fotos fantàstiques que, fins avui només havia pogut veure en els meus somnis. Es tracta de la ciutat ideal. Sí, Nova York. Nova York amb tota la seva oferta cultural, amb els seus taxis de color groc, els seus espectacles de Broadway, el seu Harlem i el seu Manhattan, amb ela MOMA i el Central Park, amb aquesta meravellosa sensació d’haver entrat en tot un món en miniatura on hi cabem tots i en on, a més, es pot demanar menjar a domicili… Però, és que a més de tot això, en aquesta Nova York de la foto hi ha uns simpàtics avis sembrant enciams just al centre de Brooklyn.

Automàticament em vénen a la ment les primeres impressions de la meva tia de 80 anys en trepitjar la gran ciutat: “Ai Senyor! Tantíssims edificis i no tenen ni un trosset de terra per a cada un.” Per a la meva tia, que va viure tota la seva vida del que produeix la terra, una ciutat és ni més ni menys que un autèntic disbarat.

I, per poc que ens agradi, l’òbvia observació, és certa: les nostres ciutats (i amb les nostres em refereixo a les ciutats d’arreu del món) són moltes coses però, fins avui, no són sostenibles.

Una firma de arquitectura amb un somni per a Nova York. 

Terreform Research Group, una firma d’arquitectura sostenible nord-americana, va fer el càlcul: resulta que els habitants de la ciutat de Nova York requereixen uns 4 milions d’hectàrees de terres productores d’aliments – més o menys la mida de tot l’estat de Connecticut – només per a produir tots els aliments que consumeixen a l’any. Aquests aliments han de ser transportats amb la conseqüent despesa d’energia i la seva influència en el canvi climàtic.

I vet aquí que succeeix l’inesperat: la signatura d’arquitectura assumeix el repte que va plantejar la meva tia Com fer cabre la producció d’aliments dins dels límits de la ciutat?

La resposta la donen aquestes fantàstiques imatges d’un projecte que dibuixa un escenari de somni: una ciutat que compleix amb les necessitats dels seus ciutadans mitjançant la reutilització de les estructures en les torres de la producció d’aliments.

Les seves representacions arquitectòniques reflecteixen una Nova York que produeix tota aquest menjar amb contaminació mínima. Es tracta d’un pla tremendament ambiciós que, segons el president de l’empresa de disseny, Michael Sorkin, “ofereix un full de ruta per a un futur més sostenible”. Aquest projecte aclaparadorament lògic i absolutament imprescindible per al nostre futur, permetria, en paraules de Sorkin “provar realment els límits d’una acció directa per salvar el planeta”,

En aquest enllaç podreu llegir l’article i veure amb les fotos d’aquest prototip d’una Nova York sostenible, per si també us agrada somiar desperts;)

 

 

 

French, Spanish

No comments yet.

Leave a Reply

*