Harlem, Nova York: el canviant barri afroamericà

Harlem, courtesy of nymag.com

Harlem: Geografia i Història

Harlem és un barri al Nord de Manhattan. Està delimitat pel riu Harlem al Nord, el Central Park al Sud, la Cinquena Avinguda a l’Est i Morningside i St Nicholas a l’Oest. Conegut arreu del món pel seus clubs de jazz i les esglésies evangèliques, Harlem originalment era un assentament holandès, tot i que els immigrants escandinaus, alemanys, irlandesos, jueus i italians van tenir períodes de molta immigració a la zona . Els immigrants afroamericans van començar a arribar l’any 1905. Eren part de la “gran migració” dels sis milions des del Sud cap la resta dels Estats Units durant el Segle XX. En Tenir prohibida la compra o el lloguer de propietats en altres llocs de la ciutat, molts d’aquests afroamericans es van establir a Harlem. A la dècada de 1920, Harlem era majoritàriament una comunitat negra, considerada un important centre de vida cultural i de comerç afroamericà. El renaixement de Harlem era en el seu punt més alt i el resultat va ser un flux creatiu de la música, la literatura i l’art sense precedent a l’Amèrica negra.

El Renaixement de Harlem

El Renaixement d’Harlem va durar fins a la Gran Depressió i, des d’aleshores, Harlem ha experimentat períodes alterns d’auge i caiguda. Les últimes dues dècades hi ha hagut un gran aburgesament a la zona. Mostra d’això són els nous condominis que han anat apareixent, les cases de pedra restaurades i elegants restaurants i bars que segueixen obrint al barri. No obstant això, aquest desenvolupament és més lent que en altres zones de la ciutat. Harlem encara pateix molts problemes socials com la pobresa, el crim i les drogues. Tot això, però no hauria d’aturar un turista, si és que vol conèixer el millor de Nova York. La missa Gospel i el menjar del sud són dos dels atractius del barri que cap visitant s’hauria de perdre. El barri té molt a oferir, només és qüestió saber on anar. Per això, el millor és reservar un  tour (o contactar amb un amic autòcton) que us pugui ensenyar la zona.

Harlem Avui

I, és que Harlem és el lloc de diversos locals de música en viu de primer nivell, com el Teatre Apolo, Supper Club de Ginny, Showman i El Santuari. També hi ha més de 400 esglésies. Algunes, ofereixen l’oportunitat als turistes d’assistir als serveis i gaudir de la música Gospel que ha influït en gran part del que avui escoltem a la ràdio o a internet. A més Harlem té un nombre de restaurants de menjar soul que atrauen vilatans i turistes per igual. Sylvia, per exemple, és una institució en el barri que s’ha expandit a la seva pròpia línia de productes de queviures. Charles ‘Marcus Samuelsson s Xarxa Rooster és un altre restaurant de menjar soul respectat, tot i que molt més recent que alguns altres – i un altre exemple de l’aburgesament de la zona.

English, French, Spanish

, , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

*