El Lower East Side: passat i present

Història del LES

El Lower East side, (LES) va començar essent un hort propietat d’un francès  anomenat Delancey. Tot i això, ha canviat molt des de la dècada de 1700. Situat al costat del East River i molt a prop de Chinatown, el LES és històricament un barri de classe treballadora format pels grups d’immigrants que van arribar a la ciutat en onades. Jueus, russos, alemanys, italians, irlandesos i molts altres van arribar a la zona en diferents èpoques, per a exercir treballs molt durs. Finalment, un cop assolit el “somni americà” d’una vida folgada, van abandonar la zona per establir-se en altres punts de la ciutat. Ara l’àrea està ocupada en gran part per porto-riquenys i dominicans. Les seves famílies van anar-hi per treballar en la indústria de la confecció a mitjans de1900. Els joves professionals també han començat la colonització del barri, convertint-lo en un dels més moderns de la ciutat.

Ara el LES acull un gran nombre de bars, restaurants i discoteques, i s’ha convertit en el refugi dels joves novaiorquesos. El barri també compta amb moltes botigues de roba i especialitats dissenyades per atraure els emergents amants de la moda. A més, fa poc es va reobrir un mercat d’aliments de la dècada de 1940. Hi venen de tot, des de productes tropicals típics d’Amèrica Llatina fins a uns formatges artesanals que són el complement ideal per a la jove granja.

Habitatges del Lower East Side

Tot i que el barri canvia molt de pressa, encara està format principalment d’edificis baixos i sense ascensor de la dècada de 1800 i principis de 1900. Són apartaments unifamiliars que a vegades s’anomenen “petits convents”: “tenements”. Els apartaments amb freqüència només comptaven amb dues o tres habitacions i solien ser bastant petits per a les famílies de normalment quatre o més membres que acollien. Avui dia els apartaments solen estar habitats per grups de dues persones i són molt més còmodes. Hi ha edificis nous que comencen a ocupar la zona, però es ja s’estan formant organitzacions com el Tenement Museum (molt recomanable) destinades a assegurar que la història única d’aquesta zona estigui documentada.

La denominació Lower East Side solia fer referència a tot el que ara inclou l’East Village. Però, durant la dècada de 1960, quan la demografia de la zona superior del carrer Houston va començar a canviar, els promotors i agents immobiliaris li van canviar el nom per motius propagandístics i ara se’ls considera dos barris independents.

Vida nocturna

Restaurants que recomanem en aquesta zona:  Meatball Shop (americà/ italià), Souvlaki GR (Grec), Stanton Social (Fusió), Beauty & Essex(Fusió car) and Mission Chinese(a càrrec d’un xef molt reconegut de San Francisco). Pel que fa a ambient nocturn, recomanem: The Slipper Room, Arlene’s Grocery, Pianos, Hotel Chantelle i Los Feliz. De tota manera, la naturalesa de la vida nocturna neoiorquina inclou un canvi constant, així que és millor que comprovis aquestes recomanacions abans de sortir de casa.

English, French, Spanish

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

*