Consells per a turistes a Nova York

An off-duty cab

Preparant les vacances? Aquí tens un parell de consells per a turistes a Nova York que et faran la vida més fàcil i t’estalviaran disgustos!

El primer dels nostres consells per a turistes a Nova York: elsTaxis

Tot i que la millor manera de moure’s per Nova York per a un turista és amb un abonament, si et ve de gust aturar un taxi a la manera novaiorquesa (i que funcioni), assegura’t que el nombre de 4 dígits que és al centre del taxi està il·luminat i que els llums de “Fora de Servei” (“Off Duty”) estan apagats.

Consell número 2: Demanar adreces

Si t’has perdut, demana ajut. Els novaiorquesos són gent molt amigable, el que passa és que van atabalats. La majoria dels autòctons t’ajudaran a trobar l’adreça que busques de bon grat i, si no tenen molta pressa, potser fins t’hi acompanyran. L’únic que cal tenir en compte és no trencar les regles no escrites de la ciutat (veure el tercer dels nostres consells per a turistes a Nova York).

Consell número 3: El protocol de les voreres

Tot i que generalment són amables i servicials, els novaiorquesos es prenen el tema de les voreres molt seriosament. Mai t’aturis enmig d’una vorera transitada, ni caminis en grups de més de dues persones. I, el més important, assegura’t que la resta de vianants sempre tenen lloc per passar. Aquests consells per a turistes a Nova York també són aplicables al metro, a l’ascensor i a qualsevol lloc on hi hagi trànsit de gent.

Consell número 4: Hopstop

El quart dels nostres consells per a turistes a Nueva York és un recurs molt emprat entre els autòctons. Es tracta de HopStop.com. Serveix per esbrinar la millor manera d´arribar a la teva destinació. També pots consultar la pàgina per veure si hi ha retards en el teu transport públic.

Consell número 5: Propines

Els turistes sovint es confonen degut al complicat sistema de propines dels novaiorquesos. El motiu que les propines siguin tan importants a Nova York és que els cambrers (i altres treballadors de la indústria de serveis) cobren molt poc i confien en les propines per subsistir.

Abans de calcular la propina, t´has d’assegurar de que la factura no la inclou. Sovint ja la inclouen, sobre tot quan hi ha grups grans de persones. Si ja està inclosa, no deixis una altra propina. Si no, segueix aquestes instruccions:

Cambrers: del 15 al 20% de la factura

Barmans: entre $1 i $2 per beguda servida al bar i entre el 15 i el 20% de la factura per beguda servida a taula

Taxista: entre un 15 i un 20%

Porter de l’hotel: entre $1 i $2 per cercar-te un taxi

Mosso d’equipatge: entre $1 i $2 per maleta

Servei de neteja: entre $2 i $5 al dia

Conserge: entre $5 i $20, depenent de la sol·licitud. Més per a peticions difícils.

Guarda-roba: $ 1 per peça

Auxiliar de lavabos: $ 1

És clar que donen més propina per un millor servei, i baixen fins a un 10% per un mal servei.

Fins aquí els nostres consells per a turistes a Nova York. Si en tens algun altre que penses que ens pot ser útil, no ho dubtis i explica’ns-el!

Que gaudeixis del viatge!

 

English, French, Spanish

, ,

Comments are closed.